Blijf kijken naar het doel

Als je je constant blijft richten op je klantwaarde, laat je je niet afleiden door de dagelijkse details. Zo blijven snelheid en richting van het bedrijf goed gaan.

Samen iets leuks doen onderhoudt de relatie. Geldt zowel voor zaken als voor privé. Onlangs had ik iets moois gevonden voor een relatie activiteit. Powerdriften, ofwel met een auto volledig dwars door een bocht gaan, leek me wel een spannende activiteit. Na wat googlen bleek er hiervoor een cursus te zijn op het circuit van Valkenswaard.

Op een zonnige zaterdagochtend stonden we met onze mede-cursisten te luisteren naar de instructeur. Hij wees naar de wijde bocht die we dadelijk powerdriftend zouden gaan nemen. Aan het begin van die bocht zouden we tegelijkertijd gas moeten geven en insturen, zodat de achterkant zou uitbreken. Dat was nog niet zo lastig, legde hij uit, maar het venijn zat hem in het gecontroleerd blijven slippen. Was een kwestie van fijngevoelig spelen met de hoeveelheid gas en de indraai van het stuur. Als we dat verkeerd deden, zouden we hard uit de bocht vliegen. Blijkbaar keken we bij deze woorden enigszins benauwd, want hij stelde ons snel gerust. Er was een truc voor, legde hij uit, waarmee je dat bijna automatisch goedzou doen. We moesten niet naar de voorkant van de auto kijken, maar naar waar we naar toe wilden. Als je naar je doel blijft kijken, zei hij, dan komt het vanzelf goed.

De instructeur deed het eerst voor. Het zag er zeer spectaculair uit, alsof we live bij Top Gear waren. We kregen wel enige twijfels of wij dat ook zo zouden kunnen. Het laten uitbreken van de auto bleek op het nat gemaakte circuit geen enkel probleem. De eerste keer liet de instructeur me naar de voorkant van de auto kijken. Ik draaide hard door en klapte bijna op de vangrail. Daarna deden we het nog een keer en ik moest blijven kijken naar het einde van de bocht. Tot mijn verbazing lukte de powerdrift nu wel. Mijn handen en voeten wisten automatisch de juiste stand van het gaspedaal en het stuur te vinden, en ik ging volledig dwars door de bocht. Bij de andere cursisten ging het net zo. Het naar je doel blijven kijken maakte inderdaad het verschil.

Het was een mooie en leerzame dag, waarbij ik de overeenkomst met ondernemen opvallend vond. In de dagelijkse praktijk zijn er veel zaken die de aandacht van ondernemers en managers opeisen. De neiging bestaat dan om dichtbij te kijken, ‘naar de voorkant van de auto’. Dat zijn vaak problemen rondom bedrijfsprocessen, leveranciers en medewerkers. Maar door alleen hiermee bezig te zijn, kan het bedrijf de verkeerde kant opschieten. Weg van waar het werkelijk om gaat: het maximaliseren van de klantwaarde. Net als bij powerdriften is blijven focussen op dat doel voor bedrijven een essentiële succesfactor. Als je dat constant blijft richten op je klantwaarde, neem je de juiste stappen en laat je je niet afleiden door de dagelijkse details. Zo blijven snelheid en richting van het bedrijf goed gaan.

Zelfs in slipperige omstandigheden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *