Hoe Design Thinking uw organisatie nieuwe kansen biedt.
Henri Ford gaf al aan: If I had asked my customers what they wanted, they’d have said a faster horse.
U heeft vast van ze gehoord: Uber en Airbnb. Beide bestaan slechts enkele jaren en gooien wereldwijd de taxi- en hotelwereld overhoop. Tegen hun disruptive aanpak is uiteraard veel weerstand, maar vriend en vijand zijn het er over eens dat ze zeer goed inspelen op de marktbehoeften. Beide marktconcepten komen voort uit de innovatiestrategie Design Thinking. Wat kunnen we hiervan leren?
Op Internet zijn vele definities te vinden van Design Thinking en er zijn ook de nodige voorbeelden van deze aanpak. Zo biedt de bekende Stanford Universiteit online een gratis crash course aan. In essentie gaat het echter om de beantwoording van één vraag: Wat zijn de latente behoeften van mijn doelgroep? Het grote verschil met de traditionele marketing aanpak zit hem in het begrip ‘latente’.
Empathie en creativiteit Henri Ford gaf begin vorige eeuw dit al aan: If I had asked my customers what they wanted, they’d have said a faster horse. Ook de iPhone en iPad zijn niet tot stand gekomen op basis van traditioneel klantonderzoek. Simpelweg klanten vragen naar hun behoeften is in veel gevallen niet de beste aanpak. De werkelijke waarheid ligt nu eenmaal vaak verborgen achter de direct zichtbare buitenkant.
Maar wat werkt dan wel? Volgens Design Thinking draait het om een combinatie van inleven (empathie) en creativiteit. Eerst observeren en vooral veel praten met de eindgebruikers. Leef je zo goed mogelijk in om erachter komen wat ze echt willen. Bedenk een veelheid aan mogelijke ideeën daarvoor. Visualiseer de krachtigste ideeën, en test de technologische en zakelijke haalbaarheid. Maar vooral: test de menselijke wenselijkheid, of ze overeenkomen met wat je doelgroep werkelijk wenst.
Nieuwe toepassingen van bestaande expertise Dat klinkt misschien nog wat vaag, maar het is de moeite waard om te proberen. Deze empathische innovatiemethode levert niet alleen nieuwe producten op die razendsnel de wereld veroveren. Het kan ook nieuwe, zakelijk zeer interessante toepassingen opleveren van bestaande expertise. Zoals bij Europa’s grootste bouwer van tuincentra, die we lieten zien dat het bij hen niet ging om gebouwen, maar om creatie van binnen, met het gevoel van buiten. Hun kennis van transparante en ruimtelijke constructies bleek ook zeer goed toepasbaar voor andere doelgroepen. Onder hun nieuwe naam Bright Buildings maken ze nu furore in de wereld van kantoren, sport, onderwijs en zorg. Zo kan Design Thinking organisaties helpen bij het scheppen van grote nieuwe kansen.
Over Design Thinking is een veelbekroonde documentaire gemaakt, die u hier kunt zien: http://designthinkingmovie.com/#home.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!